Kamuflaj Ustası

 

Yumurtalar, anne sivrisineğin yanlarından ayrılmasından sonra tamamen savunmasız kalırlar. İlk bırakıldıklarında, parlak sarı renkte oldukları için, çabuk farkedilebilecek, hareketsiz, kolay bir avdırlar. Onları bekleyen pek çok düşmanları vardır.

Ancak sivrisinek yumurtalarının oldukça önemli bir özellikleri vardır. Gece yumurtlanan yumurtaların renkleri, sabahın ilk ışıklarıyla beraber siyaha döner. Böylece böceklere ve kuşlara karşı oldukça etkili bir şekilde kamufle edilmiş olurlar.

Bazı sivrisinek cinsleri (anofel sivrisinekleri), larva ve pupa evrelerinde de, içinde bulundukları mekana göre renk değişimine uğrarlar. Larva siyah ya da beyaz bir mekana konulduğunda, bu ortama göre bir renk alır.

Elbette bu renk değişiminden ne yumurtanın, ne larvanın ne de kendisi de bir zamanlar bu aşamalardan geçen anne sivrisineğin haberi yoktur. Sivrisinek larvaları, çevrelerindeki düşmanların varlığından, annelerinin onları bırakıp gittiğinden, tek başlarına ve savunmasız kaldıklarından da tamamen habersizdirler.

Ancak ihtiyaçları olan en uygun koruma onlar için düşünülmüştür. Yumurtaların veya larvaların kabuğundaki pigmentler güneş ışığıyla birlikte hareket geçerler ve koyulaşarak kendilerini kamufle ederler.

Güneşten gelen fotonların etkisiyle veya bulunduğu ortama göre renk değiştirmek oldukça karmaşık bir kimyasal işlemdir ve her nasılsa bu sistem yumurtanın ve larvanın kabuğunda bulunan hücrelere daha önceden yerleştirilmiş, böylece oldukça etkili bir koruma sağlanmıştır. Bunun bilinçli bir yaratmanın eseri olduğunu görmek içinse sağduyudan başka bir şeye ihtiyaç yoktur.