SORU ARŞİVİ


 

 

 

KATEGORİ: GEBELİKTE İLAÇ KULLANIMI


Soru

Eşim gebeliğin 9. haftasında bulunuyor.

1-  Kalp kapakçıklarındaki zayıflık nedeni ile gebelik öncesi kalp ritm bozukluğu olduğu için kalp doktoru 3 çeşit hap vermişti. Gebelikle birlikte kalp doktoru en azından İsoptin-40 mg. haptan günde 3 tane alınması gerektiğini söyledi. Bu tavsiyeye rağmen eşim çok tedirgin. Bu ilacın gebeliğe menfi tesiri olurmu?

2- Eşim ilk gebeliğinde ölü doğum yaptı. Nedeni araştırıldığında CMV isimli mikrobun kanda pasif halde bulunduğu belirlendi. Bu mikrobun tekrar aktif hale geçmesi ihtimali varmı?

3- Doktoru kalsiyum hapı vermedi. ancak dişlerde çürüme belirtileri var. Kalsiyum hapı almalımıyız?

Cevap

İsoptin, içinde etken madde olarak verapamil içeren bir kalp ritm düzenleyicisidir. Kalpteki düzensizliğin ne tür bir düzensizlik olduğunu belirtmemişsiniz. Ancak bir kardiyolog tarafından bu tedavi önerildiğine göre muhtemelen tedavi edilmemesi durumunda normaldışı durumlara neden olabilecek bir patoloji sözkonusu olmalı. Bu konuda ayrıntılı bir e-mail yollarsanız daha ayrıntılı bilgi verebilirim.

Verapamil adlı madde gebeliğin en erken dönemlerinden itibaren kullanıldığında bile yapılan çalışmalarda bebekte bir anomali yapmadığı tespit edilmiş bir maddedir. Ancak bu bilimsel verilere rağmen yine de gebelikte her türlü ilaç kullanımında kural kar/zarar oranının kar yönünde olmasıdır.

Sitomegalovirus (CMV) aynı grup altında toplanan çok sayıda altgrubu olan bir virüstür. Bu da bir kez CMV enfeksiyonu geçirildiğinde bağışıklığın sadece o altgruba özgü olduğu, tekrar yeni bir altgrup CMV ile enfeksiyon olabileceğini gösterir. CMV bir kez vücuda girdiğinde vücuda yerleşen ve çeşitli zamanlarda (özellikle direncin düşük olduğu zamanlarda) tekrar tekrar enfeksiyona yolaçabilen bir virüstür. İlk enfeksiyon esnasında genellikle grip benzeri belirtiler gözlenebilirken, yeniden oluşan enfeksiyonlarda hiçbir belirti gözlenmeyebilir.

Anne adayı enfeksiyonu geçirdiğinde bu enfeksiyon bebeğe bulaşarak bebekte enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Bebekte oluşan enfeksiyon ise gebeliğin bulunduğu aşamaya göre çok hafif belirtilerden gelişme geriliği, beyin dokusunda kalsifikasyon (kireçlenme), zeka özürü, körlük gibi durumların oluşmasına neden olabilir. CMV enfeksiyonunun bebeğe bulaşma riski özellikle ilk enfeksiyonun geçirildiği durumlarda çok daha yüksektir.

CMV tedavisi ve aşısı olmayan bir virüstür. Bu nedenle enfeksiyondan kaçınmak için yapılabilecek herhangi bir şey yoktur. İyi haber, ilk enfeksiyonun genellikle çocukluk çağında geçirilmiş olmasıdır. Bu da gebelikte geçirilen CMV enfeksiyonlarının önemli bir kısmının vücutta yerleşmiş olan virüsla yeniden enfeksiyon (ikincil enfeksiyon) olduğu anlamına gelir. Yeniden geçirilen enfeksiyonlarda muhtemelen vücut az da olsa bağışıklı sistemiyle virüse karşı savaş vermekte ve etkilerini zayıflatarak bebeğe bulaşmasını engellemektedir.

Doktorunuzun belirttiğine göre sizdeki ölüdoğum CMV ikincil enfeksiyonuna bağlı olarak gelişmiş. Bu sizin gelecek gebeliğinizde tekrar bir CMV enfeksiyonuna bağlı olarak düşük ya da ölüdoğum yapma riskinizi artıran bir durum değildir. Yapmanız gereken gebeliğin erken dönemlerinden itibaren düzenli antenatal kontrollere gitmektir.

Gebelik dişlerin çürümesini kolaylaştıran bir durum değildir. Verilen kalsiyum tedavisinin dişleri güçlendirdiğine dair bir veri de yoktur. Şu an için önerimiz gebelik öncesi diş bakımının (dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve hiçbir şikayet olmasa bile düzenli aralıklarla diş doktoru kontrolüne gidilmesi...) devam ettirilmesidir. Çürüklerin tedavisi için gebelik öncesi olan dönemde uygulananlar tümüyle uygulanabilir.


Soru   

24 yaşındayım. 8 haftalık gebeyim. İlk gebeliğim. Bir hafta önce şiddetli mide ağrısı şikayetiyle hastaneye yattım. Antasitlerden ve teratojen olmayan mide ilaçlarından hiç cevap alamadık. Sonunda mecburen ULCURAN im ,Losec iv 2 defa yaptırdım. Şu anda ağrım geçti ama şiddetli kazınmalarım oluyor. Yaptırdığım ilaçlardan dolayı çok tedirginim. Bebeğimin sakat olma ihtimali var mı? Düşünceleriniz benim için çok önemli, benim doktorum pek birşey söylemek istemedi. Sizce ne yapmalıyım?

Cevap

Ulcuran, içinde ranitidin adlı etken madde bulunan bir mide asit düzenleyicisidir. Yapılan çalışmalarda ilk trimesterde (ilk üç aylık dönemde) bu ilacı kullanan anne adaylarının bebeklerinde anomali riskinin arttığı gözlenmemiştir. Yani bu ilacı kullanan anne adaylarının bebeklerinde görülen anomali oranı, ilacı kullanmamış olan anne adaylarının bebeklerinde görülen anomali oranından yüksek değildir. Bu da ranitidin ile teratojenite (bebekte anomali oluşması durumu) arasında bir ilişki olmadığı izlenimini uyandırmaktadır.

Losec ise içinde omeprazol adlı bir etken madde bulunduran ve daha ilerlemiş mide hastalıklarında kullanılan bir mide asidi düzenleyicisidir. Bu ilaçla ilgili olarak yapılmış bir çalışma mevcut olmadığından risk hakkında tahmin yürütmek zor. Hayvan deneylerinde teratojenik etki gözlenmemiş olması umut verici, ancak kesin bir bulgu değil. İki doz Losec nedeniyle bebekte anomali oluşma riskinin anlamlı derecede yükseldiğini düşünmüyorum.

Öneri:  Bu ilaçlar nedeniyle bebeğinizde anomali gelişme riskinin arttığını düşünmüyorum. Gebeliği devam ettirme ya da ettirmeme kararı sizindir. Gebeliğinizi devam ettirme yönünde karar verdiğinizde rutin antenatal tetkiklerinizi düzenli olarak sürdürün. 16-18. gebelik haftalarında yapılan bir üçlütest ve 18-20. gebelik haftasında yapılan ayrıntılı ultrason muhtemel majör anomalilerin önemli bir kısmını ortaya çıkarabilir.

Mide problemlerinizi ihmal etmeyin.


Soru  

31 yaşındayım, son adet tarihimden 1 hafta sonradan başlayarak 2 hafta süresince Tetradox ve Cipro adlı ilaçları beraberce kullandım. Daha sonra gebe olduğumu öğrendim. Sitenizde ilaç kullanımı ile ilgili sayfaları okudum ama özellikle bu iki ilacın etkileri konusunda bir bilgi alamadım. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevineceğim.

Cevap

Kullandığınızı belirttiğiniz ilaçları eğer yanlış anlamadıysam adet gecikmesinin henüz olmadığı dönemde kullanmışsınız. Gelişmekte olan blastosist (embriyo öncesi dönemdeki bebek) henüz implante olmadan (yani uterusa yerleşmeden) önceki dönemle adet gecikmesi arası olan dönemde (yani gebeliğin ilk dört haftasında) kullanılan ilaçlar, ya da bebeğe zarar verebilecek diğer etkenler "ya hep ya hiç" kuralına göre çalışırlar. Bunun anlamı şudur: Bu etkenler ya bebeği tümüyle öldürür, ya da hiç zarar vermeden gebelik devam eder. Bu yüzden sizin gebeliğinizin bu erken döneminde kullandığınız ilaçların bir zarar vermiş olması beklenen bir durum değildir.


Soru

Problemim su: Hamile olduğumu 5. haftasında öğrendim.(Su an 6. haftasındayım) Ve ben ogrenmeden bir kac gun once dis eti iltihabım yüzünden Apranax Fort (4 tablet) ve Augmentin-BID (4tablet ) adli ilacları kullandım. Ve yine Antepsin (mide rahatsızlığım yüzünden) tablet 2 hafta süreyle kullandım. Bu ilaçların bebeğe zararlarını bilmek istiyorum ve alabileceğim önlemler nedir? Hamileliğimi ilk duyduğumda sevinmenin ötesinde korku duydum. Cünkü ilac kullanımının yasak olduğunu biliyordum. Şimdi de bebeğe bir sey olur mu korkusunu yasıyorum. Doktoruma sordum ama cevabı beni tatmin etmedi. Yani uzulmeyeyim diye sanki sakliyor gibi geldi. Bu yuzden sizden daha doğru bir bilgi edinmek istediğim icin yaziyorum.

Cevap

Kullandığınız ilaçlardan Apranax, etken madde olarak naproksen sodyum içeren bir ağrı kesici ve iltihap gidericidir. Literatürde erken gebelik döneminde bu ilacı kullanan anne adaylarının doğan bebeklerinde normalde beklenen %3'lük anomalili bebek doğurma riskinin arttığı saptanmamıştır.
Augmentin ise içinde amoksisilin adlı penisilin türevi antibiotik ile beta laktamaz inhibitörü klavulonik asit içeren bir antimikrobialdir. Apranaks için söylediklerimiz bu iki etken madde için de aynen geçerlidir.
Antepsin ise ülser tedavisinde kullanılan sukralfat adlı etken maddeyi içerir ve yine anomalili bebek doğurma riskini artırdığı saptanmamıştır.  
Sonuç: Kullandığınız bu üç ilaçla ilgili elimizde olan bilimsel veriler bu ilaçların doğacak bebeğinizde anomali riskini artırmadığını göstermektedir. Bu yüzden gebeliğinizi devam ettirmenizi öneririm. Ancak gebelik döneminde anomali yapıcı hiçbir etkiye maruz kalmamış anne adaylarının bile yaklaşık %3 olasılıkla çok hafif ya da şiddetli anomalisi olan bebek doğurduklarını unutmayınız.