Site icon İslam & İslamiyet – Kevser.Org

Aldatmaya Dair

Hadis No : 0248
Ravi: İbnu Ömer
Tanım: Bir adam, Resulullah (sav)’a gelerek alış-verişte aldatıldığını söyledi. Resulullah (sav) kendisine: “Alış-veriş yaptığın kimseye; Aldatmaca yok! de” buyurdu.

Kaynak: Buhari, Büyu 48, İstikraz 19, Husümat 3, Hiyel 7; Müslim, Büyu 48, (1533); Ebu Davud, Büyu 68, (3500); Tirmizi, Büyu 28 (1250); Nesai, Büyu 51; Muvatta, Büyu 98


Hadis No : 0249
Ravi: Abdülmecid İbnu Vehb
Tanım: Bana, el-Adda İbnu Halid (ra): “Resulullah (sav)’nın bana yazdığı bir mektubu sana okuyayım mı?” dedi. Ben: “Memnuniyetle!” deyince bir mektup çıkardı. Mektupta şunlar yazılı idi: “Bu, el-Adda İbnu Halid İbni Zehve’nin Muhammed (sav)’den satın aldığı şeyi tevsik eder, el-Adda ondan bir köle veya cariye satın aldı. Kölede, ne herhangi bir hastalık, ne (zina, hırsızlık, kaçma gibi) bir düşkünlük ne de (satışını gayr-ı meşru kılan hürr asıllı bulunmak, emanet ve rehin olarak verilmiş olmak gibi) haramlık yoktur. Bu Müslümanın Müslümana satışıdır.”

Kaynak: Tirmizi, Büyu 8, (1216); Buhari, (senetsiz olarak kaydetmiştir) Büyu, 19; İbnu Mace, Ticarat 47, (2251)


Hadis No : 0250
Ravi: İbnu Ebi Evfa
Tanım: Bir adam çarşıya satmak üzere mal koydu. Müslümanlardan biri alıcı çıkınca, onu ikna için, “senin vermediğin parayı ödedim” diye Allah’a kasem etmişti. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu: “Allah’ın ahdini ve yeminlerini az bir değere değişenler var ya, işte onların ahirette bir payları yoktur. Allah, kıyamet günü, onlara hitab etmeyecek, onlara bakmayacak, onları temize çıkarmayacaktır. Elem verici azab onlar içindir” (Al-i İmran, 77)

Kaynak: Buhari, Büyu 27, Tefsir 3, 3


Hadis No : 0251
Ravi: Amr İbnu Dinar
Tanım: Nevvas adında biri vardı. Yanında su içme hastası bir deve vardı, İbnu Ömer (ra) bu deveyi ortağından satın aldı. Ortağı kendisine uğrayınca: “Şu devemiz var ya onu sattık” dedi: Ortağı “kime” deyince “şu şu evsafta bir yaşlıya” diye tarif etti. Ortağı: “Öylemi, amma da yaptın, vallahi o zat İbnu Ömer’dir” dedi: “Sonra İbnu Ömer (ra)’e gelerek: “Ortağım sana su içme hastası bir deve satmış, durumunu da sana söylememiş” dedi. İbnu Ömer: “öyleyse götür onu” dedi. Adam götürmek üzere tutunca: “Bırak deveyi, Resulullah (sav)’ın hükmüne razıyız, sirayet yoktur” buyurdu.

Kaynak: Buhari, Büyu 36


Hadis No : 0252
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Resulullah (sav) çarşıda bir yiyecek yığınına rastlayınca elini yığına daldırıp çıkardı. Parmaklarına rutubet bulaştı. Adama: “Ey satıcı nedir bu?” diye çıkıştı. Adam: “Ey Allah’ın Resulü, yağmur ıslattı,deyince: “Bu yaşlığı üste getirip, herkesin görmesini sağlıyamaz miydin? Kim bizi aldatırsa o bizden değildir” buyurdu.

Kaynak: Müslim, İman 164, (102); Tirmizi, Büyu 74, (1315); Ebu Davud, Büyu, 52, (3452); İbnu Mace, Ticarat, 36, (2224)


Hadis No : 0253
Ravi: Ebu Hüreyre
Tanım: Ebu Davud ve Tirmizi’nin rivayetlerinde şu ziyade mevcuttur: “Resulullah (sav)’a “elini yığına daldır” diye vahyedildi, o da elini daldırdı. Yığın ıslaktı. “Aldatan bizden değildir” buyurdu.”

Kaynak: Ebu Davud, Büyu, 52, (3452); Tirmizi, Büyu 74, (1315)


Hadis No : 0254
Ravi: Ukbe İbnu Amir
Tanım: Müslüman bir kimsenin, bir malda kusur olduğunu bildiği halde, müşteriye haber vermeden satması haramdır. (Buhari, bunu bir babın başlığında kaydetmiştir.)

Kaynak: Buhari, Büyu 19


Kütüb-i Sitte Ana Bölüm

Exit mobile version