Site icon İslam & İslamiyet – Kevser.Org

İslamiyet’te Evlilik

“…Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl!” (el-Furkân, 74)

Ayeti Kerim de bildirildiği üzere evlilik tekamül yolunda hem kadın hem erkek için çok önemlidir. Neslin devamı bu birlikteliğin kalitesiyle şekillenir. İslamiyet’te evlilik büyük günahlardan biri olan zinanın önüne geçilebilmesi için tavsiye edilmiş ve bir takım kurallara bağlanmıştır. Bunlardan en önemlisi evlenilmesi haram olan kişilerdir. Kuran-ı Kerim’de Nisa Suresi’nde ﴾22﴿ ”Geçmişte olanlar bir yana, babalarınızın nikâhladığı kadınlarla evlenmeyin; çünkü bu bir edepsizliktir, iğrenç bir şeydir ve kötü bir yoldur.
﴾23﴿ Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı. Eğer onlarla birleşmiş değilseniz (nikâh ortadan kalktığında) kızlarını almanızda size bir sakınca yoktur. Kendi sulbünüzden olan oğullarınızın eşleri ve iki kız kardeşi birden almak da size haram kılındı; ancak geçen geçmiştir, Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir” buyurulmuştur.

Evlenilmesi uygun görülmeyen bir başka husus ise erkek ve kadınların kendi hemcinsleriyle evlenmesidir. Kur’an’da, Lut Kavmi’nin helakı 12 sure ve 74 ayette bizlere bildirilmiştir.

Hadisi Şerif’te Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Kadın dört sebepten biri için alınır: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen (diğerlerini geç), dindar olanı seç. (Aksi halde) sıkıntıya düşersin.” (Buhârî, Nikâh 15, Müslim, Radâ 53. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Nikâh 2; Nesâî, Nikâh 13; İbni Mâce, Nikâh 6) Diğerlerinin tercih edilerek yapılan evliliklerde zamanla sorunlar yaşanmakta ve boşanmalara sebep olmaktadır. Başta verdiğimiz ayette de belirtildiği üzere göz aydınlığından kasıt dindar eşlerdir ki buna huy güzelliği de eklendiğinde o yuva mutlu huzurlu ve bolluk bereket içinde olur. Bu şekilde bir yuvada çocuklar ise ailesine vatanına dinine bağlı sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişecektir.

İslam’da evlilik erkek ile kadının arasında, muhabbet, sevgi, saygı, güven ve şefkat esasına dayanır. Bu kriterler üzerine kurulan yuvada manevi bağlar güçlü olacaktır.

Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Kim evlenirse imanın yarısını tamamlamış olur; kalan diğer yarısı hakkında ise Allah’tan korksun!” (Heysemî, IV, 252) buyurarak ümmetine din üzerine olan evlilik hayatını tavsiye etmiştir.

Eş adayında dikkat edilmesi gereken diğer hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

Günümüzde sosyal medya hesapları kişi hakkında fikir sahibi olmamız için en önemli kaynaklardan biri haline geldi. Örneğin, kişinin bilinç seviyesi, nelerden hoşlandığı, paylaşımlarından, takipleştiği arkadaşlarından tahmin edilebilir. Eğer bu maddelerde bir sorun görmüyorsanız sorumluluk ve vazifelerinizi bilip, onları hayata geçirdikten sonra takdiri Allah’a bırakmalısınız. Siz tedbirinizi aldınız, bundan sonra olacak olanlar kaderinizde yazılı olanlardır. Evlilik boyunca tatlı dil ve sabır evliliğin devamı için önemlidir.

Bu yazımızda İslamiyet’te evlilik ve eş seçimi konularına değinmeye çalıştık. Farklı yazı ve konularda görüşmek dileğiyle…

Sağlıkla kalın…

Exit mobile version