![]() ![]() ![]() |
Ayetü'l-Kübra - s.2289 |
YİRMİ ALTINCI LEM'A
İhtiyarlar Lem'ası1
YİRMİ BİRİNCİ MEKTUP2
ON YEDİNCİ MEKTUP
Yirmi Beşinci Lem'anın Zeyli
Çocuk Taziyenâmesi3
[On Yedinci Lem'adan]
ON İKİNCİ NOTA
Ey bu notaları dinleyen dostlarım!...4
Bu risalenin, zeyli ile beraber beş yüz nüshasını on sene evvel Denizli Ağır Ceza Mahkemesiyle Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, tam iki sene tetkik ettikten sonra, ittifaken beraetine ve bize iâdesine karar vermeleri gösteriyor ki, bu eser, şimdiki dehşetli tahribata karşı bir hakikat-i Kur'âniye ve bir sedd-i âzamdır. Onun için, bu mübarek şehrin adliyesine ve makam-ı vilâyete ve emniyet dairesine takdim ediyoruz. Münasip görülürse yeni harfle neşredilsin ki, hariçten gelen mânevî tehlikelerden vatandaşları kurtarmaya bir vesile olsun.
Bu defa bu risaleyi dikkatle mütalâa ettim. El-hak, bu risalenin, İmam-ı Ali'nin (r.a.) ve evliyanın gaybî işaretleriyle makbuliyetine imza basmalarına tam lâyık bulunduğunu aynelyakîn derecesinde bildim. Ve şimdiki sıkıntımız yüz derece ziyade olsa da, yine ucuzdur. Gam ve keder ve şekva ile değil, ferah ve şükür ile karşılamak lâzımdır, dedim.
Said Nursî
Not: Bu sayfa, teksir makinesi ile çoğaltılmış eski yazı aslından aynen alındı. İlk satırdaki "beş yüz nüsha" ve "on sene evvel" kayıtları ona mahsustur.
YEDİNCİ ŞUA5
Takriz
Eseridir bu eser bir ateşpare-i zekânın,
İşte bu dehadır beklediği bütün asârın.
Feyyaz nurlarıdır hep bu Nurlar, insanlık âleminin
Şüphe yok! Hakkın tecellisidir parlayan içlerinde bu hakikatların.
Yâ Üstâdenâ! Feyzine hayran, Nuruna hayran, baştan başa bütün insan:
Âsârınla hakkı bulan ezkiyâ da diyor: "Yok kur bulmaya imkân!"
Lütf-u hakla buluyorlar bu Nurları okuyanlar, yepyeni bir nurlu âlem,
Şüphesiz Allah'dır ancak, Nurdan dalgalar kalblerde yaratan...
Talebeniz Hüsrev
Ağabeyimizin bu takrizini ruh u canımızla tasdiken deriz ki:
Teşekkükün tevesvüsün gelmesine mâni bu..
Tefennünün, tefelsüfün hayretine mazhar bu.
Kalmamış bir nokta muzlim çeşm-i akıl ashabına,
Tefeyyüzün, terâkkinin zuhûruna medar bu.
Tarikatın, hakikatın takdirine mazhar bu,
Kalmamış bir nokta muzlim çeşm-i dil erbâbına.
Nur Talebelerinden
Tahirî, Zübeyir, Ceylân, Bayram, Abdülmuhsin
[On Beşinci Şuadan]
Gayet mühim bir suale verilen çok ehemmiyetli bir cevabı burada yazmaya münasebet geldi. Çünkü kırk sene evvel Eski Said, o dersinde bir hiss-i kablelvuku ile Risale-i Nur'un harika derslerini ve tesiratını görmüş gibi bahsediyor. Onun için o sual-cevabı yazacağız. Şöyle ki:
Çoklar tarafından hem bana, hem bazı...6
[İmanda dünyada dahi Cennet çekirdeği bulunduğuna bir delil olan Yirmi Üçüncü Sözün Birinci Mebhasının bu gelen Dört Noktasıdır.]
Ayetü'l-Kübra - s.2290
Birinci Mebhas
İmanın binler mehâsininden yalnız beşini, Beş Nokta içinde beyan ederiz...8
[Otuz İkinci Sözden|
İkinci Noktanın İkinci Mebhası9
Takriz
[Ayetü'l-Kübra nüshalarının, bulundukları dükkânı, Emirdağ'ındaki dehşetli bir yangından kurtarmaları münasebetiyle, merhum Muallim Hasan Feyzi'nin yazdığı mektuptan bir parça]
...
Risale-i Nur, her ateşi ve her yangını söndürür. İnsanlardaki israf ateşini, İktisad Risalesi'nin nuru ile ve ateşler ve alevler içinde kıvranan zavallı hastaların hastalık ateşini Hastalar Risalesi'nin nurlarından akan, yirmi beş devalı çeşmesinden fışkıran âb-ı hayat ve şifa suyu ile; kalbi ve kafayı ve bütün âza ve âsabı saran ve sarsan vehim ve hayal, vesvese ve tasa, korku ve merak yangınının dehşetli ateşini Vesvese Risalesi'nin nuru ve feyzi ile; riya ve sum'a, kibir ve gurur hastalıklarının hummalı ateşini İhlâs Risalesi'nin imdat ve inayetiyle; benlik ve varlık ve zorbalık ve küstahlık kalasının hedmi ise, Ene adlı Otuzuncu Söz ve Altıncı Söz'ün irşadı ile kabil olur.
Tabiatın madde ve zerreler çukurundan çıkamayan kör ve sersem ve serseri kimseleri de ancak, Risale-i Nur'un Tabiat, Zerre ve Maddeler adlı risalelerinin güçlü ve kuvvetli, uzun ve mevzun, nurlu ve şuurlu elleri çıkarabilir.
İhtiyarların ölüm korkusunun ateşini, evham ve acılarını gidermeye ise, bu namdaki risalenin teselli ve imdadı, mâcun ve tiryakı, feyiz ve nuru kâfi geldiği gibi; berzah ve berzahın elemnâk ve sûznâk ateş ve azabına karşı da, i'câz-ı Kur'ân ve Mu'cizat-ı Ahmediyye ve imân-ı âhiret adlı âb-ı hayat dolu risaleler birer havz-ı kebirdirler.
Yeryüzündeki bütün şirkin ateşini Âyetü'l-Kübra, Asâ-yı Mûsa adlı mübarek eserin nur-u azîmi söndürmeye kâfi geldiği gibi, bugün dünya ufuklarını saran ve şimdi de İslâm dünyasını tehdide başlayan o kara dumanlı kızıl aleve karşı, bu Nur'un şişip kabarmakta olduğunu görüyor ve o müthiş kızılların fitnesini ve yangınını söndüreceğine candan inanıyoruz.
Hâsılı: Risale-i Nur'un mütalaası ve feyz-i mânevî-i dâimisi, nefs-i emmarenin ateşini söndürmeye, azgın ve azılı sıfatları öldürmeye, yırtıcı, paralayıcı zâhir ve bâtın askerleri tepelemeye yetişir. Zaten Risale-i Nur, bu fitne ve fesat ve bu yangınları söndürmeye memurdur. Ve bunun için doğmuş ve gelmiştir diyoruz.
Erenler, eviliyalar, şehitler ve fâtihler yatağı olan bu mübarek vatanda yetişen bu mübarek ve meymenetli, şecî ve asîl milletin 10 işaretiyle-inşaallah-ne kadar mergub ve mahbub ve cengâver olduklarına yine bel bağlıyoruz.
Risale-i Nura sahip olanlardan hırs ve hiddet zevale yüz tutar, zulmet ve şehvet erir. Cehalet ve şekavet ateşi söner. Tabiat uykusu azalır. Gaflet uykusu kalkar. Kara ve çirkin, bozuk ve uyuşuk kanlar düzelir. Nefes ve kalb işler. Kan boruları birer mecra-i Nur olur. Hubb-u dünya ve meyl-i mâsiva kalmaz. Ene ve ente gider. Yetmiş bin diye söylenen perdeler kalkmaya ve varlık dağı delinmeye başlar. 11 den sesler gelir. Vuslat yolu açılır. Misk ü anber saçılır. 12 ile memur 13 nişanı ile mec'ur olur.
...
Hulâsadır Risaletü'n-Nur: Kendisini bir levha-i yâ Hâfız, bir sahife-i Mâşaallah, bir nüsha-i bârekâllah, bir kalade-i ümm-ü sübyan, yangına bir tulumba-i Nur, dertliyle bir reçete-i hikmet, bakana bir âyine-i ibret, Müslümanlara bir mühr-ü nübüvvet, mücrime bir vesika-i necat, yolsuza bir râh-ı hidayet, bîkeslere bir sigorta-i siyanet,
Meyve Risalesi, El-Hüccetü'z-Zehra ve Hakikat Nurları - s.2291
antikacıya bir kenz-i sermediyet, evsize bir kâşane-i ebediyet, münkire bir sille-i nedamet, kâfire bir sehba-i adalet, ârife bir sohbet-i kudsiyet, âşıka bir saray-ı vuslat...
Denizli ve havalisindeki bütün Nur Şakirtleri namına
Hasan Feyzi
(Rahmetullahi aleyhi ebeden dâimen.)
Ceylân'ın müdafaasıdır
Afyon Ağırceza Mahkemesine,
Makam-ı iddianın habbeyi kubbe yaparak, iftiharla kabul ettiğim Üstadıma ve...15
ON BİRİNCİ ŞUA
Meyve Risalesi16
ON BEŞİNCİ ŞUA
El-Hücetü'z-Zehra İki makamdır17
SEKİZİNCİ MEKTUP18
ÜÇÜNCÜ LEM'A19
DÖRDÜNCÜ LEM'A20
YİRMİNCİ MEKTUP21
[Emirdağ Lâhikası'ndan]
Aziz, sıddık kardeşlerim,
Size dört meseleyi beyan etmek kalbime ihtar edildi:...22
BEŞİNCİ MEKTUP23
[Yirmi Dokuzuncu Mektuptan]
Dokuzuncu Kısım
Telvihat-ı Tis'a24
Zeyl25
Hâtime26
[On beşinci mektuptan]
Aziz kardeşim,
SENİN BİRİNCİ SUALİN ki, "Sahabeler nazar-ı velâyetle müfsitleri neden keşfedemediler?28