11 C
Bursa
28 Nisan 2024 Pazar
spot_img
Ana SayfaAileDin Eğitiminde Aile Rehberi

Din Eğitiminde Aile Rehberi

Çocuklar, ahlaki değerleri, inançları ve kültürel kimlikleri kazanmada ailelerinden çok fazla etkilenirler. Bu nedenle, ailelerin çocuklarına din eğitimi verirken dikkatli olmaları son derece önemlidir. Ailelerin çocuklarına nasıl din eğitimi verebilecekleri hakkında şu yolara başvurulabilir:

  1. Örnek Olun: Çocuklar, ailelerinin davranışlarını ve inançlarını takip ederler. Dolayısıyla, aile üyeleri olarak ahlaki değerleri ve inançları günlük yaşamınızda uygulamak, çocuklarınıza en etkili din eğitimini vermenin ilk adımıdır. Taklit, tasdik ve tahkik dönemi sırasına uygun olarak 2 yaşında başlayan aileyi örnek alma durumundan dolayı çocuklar ebeveynlerin her söylediği sözü araştırmadan doğru olarak kabul eder. Bu durum bu yaşlarda din eğitimi için iyi bir şey olsa da yanlış ellerde yanlış sonuçlar doğurabilir. Çocuklarla beraber namaz kılmak, dua etmek, oruç tutmak ve diğer ibadetleri beraber yapmak bu yaşlarda olumlu kalıcı izler bırakacaktır.
  2. Açık İletişim Kurun: Aile içi iletişim, din eğitiminin temel taşlarından biridir. Çocuklarınıza din konularını açık ve samimi bir şekilde konuşma fırsatı verin. Sorularını cevaplayın ve onların düşüncelerini dinleyin. Böylece, onların inançlarını anlamalarına ve paylaşmalarına yardımcı olabilirsiniz. Onları sorularından dolayı ayıplamayın. Çünkü bu soruların çoğu bizim düşündüğümüz kadar sofistike veya üzerinde uzunca düşünülmüş şeyler değildir.
  3. Kitaplar ve Kaynaklar Kullanın: Din eğitimini desteklemek için kitaplar, dini hikayeler ve kaynaklar kullanabilirsiniz. Bu kaynaklar, çocuklara dinin temel kavramlarını anlamalarına ve dinî hikayeleri keşfetmelerine yardımcı olabilir. Kuranı kerimden kıssalar okumak onları bu kıssaların açıklamasını yapmak güzel bir yol olabilir.
  4. Dini Etkinliklere Katılın: Aile olarak dini etkinliklere ve ibadetlere katılmak, çocuklara dinin toplumsal bir boyutunu gösterir. Bu etkinlikler, çocukların dinin pratiğini deneyimlemelerine ve topluluklarına aidiyetlerini hissetmelerine yardımcı olabilir.
  5. Dinî Değerleri Günlük Hayata Uygulayın: Çocuklarınıza ahlaki değerleri günlük hayatta uygulamayı öğretin. Örneğin, dürüstlük, sevgi, yardımlaşma gibi değerleri vurgulayarak çocuklarınıza bu değerlerin önemini anlatın. Tabi ki bu dini değerleri uygulayarak anlatmak en iyisidir.
  6. Soruları Cevaplayın: Çocuklarınızın dinle ilgili soruları olduğunda, dürüst ve anlayışlı cevaplar verin. Bilmediğiniz bir şeyi bilmiyorum demek, çocukların size güvendiğini hissettirir. Özellikle çocuklarda dini soruların başladığı yaş olarak bilinen 2-3 yaş arasında ebeveynlerin dikkatli olması gerekmektedir. Zira taklit dönemi olan bu yaşlarda çocuklar, ailesi ne söylerde onu kabul etme eğilimindedir. Bu yaşlardaki yanlış bir din eğitimi ilerde önü alınamaz sapmalara neden olabilir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,338TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Yeni İçerikler

Son Yorumlar

Nisa yorumladı Karınca Kararınca
ummugulsumsolmaz6565@gmail.com yorumladı İnsan ve Mana
Ümmü Gülsüm Solmaz yorumladı İnsan ve Mana
Süheyla Durna yorumladı İnsan ve Mana
Rukiye yorumladı İnsan ve Mana