14 C
Bursa
28 Mayıs 2023 Pazar
spot_img
Ana SayfaÇocukDua Eğitimi ve Çocuk

Dua Eğitimi ve Çocuk

Gerçekten dua faydalı mı ? Gerçekten birisi sizin için dua ettiği zaman bunun etkilerini üzerinizde hissedebiliyor musunuz ? ve ya bizzat kendiniz için dua etiğiniz zaman Allah bu dualarınızın hepsine karşılık veriyor mu ? bu soruların cevaplarını kesin olarak vermek her ne kadar zor olsa da bu konuyu daha iyi anlamak isteye ya da açıkça söylemek gerekirse tüm bu sorulara olumsuz cevap vermek isteyen bir çok nörobilim çalışanları bu mesele üzerinde çeşitli araştırmalar yapmışlar.

2000 yılında duanın faydalılığı konusunda yapılan bir meta analiz yani bu konu hakkında yapılan tüm çalışmaları inceleyen üst bir çalışmada 2770 tane benzer ameliyatları geçirmiş hastaları ele almışlar. Toplanan çalışmalarda çıkan sonuca göre yapılan on üç deneyde dua edilen hastalarda olumlu yönde bir iyileşme, dokuzunda dua edilmesine rağmen bunun hiçbir etkisinin olmadığı, bir tanesinde de dua edilen hastalarda olumsuz etkiler otaya çıktığı görülmüş. Deneyde ve bilimde kesinlik olması gerektiğini düşünen bu araştırmacılar sonuçlardaki bu farklılaşmayı gördüklerinde duanın kesin bir etkisinden söz edilemeyeceği sonucuna varmışlar.

Bilimin duaya bakışı anlaşıldığına göre bizim duaya bakışımız nasıl diye bakarsak bilimin tam tersine Allah’ın bütün dualarımızı kabul ettiği daha doğrusu her zaman isteklerimiz doğrultusunda değil de bizim iyiliğimize olacak şekilde karşılık verdiği yaygın bir görüştür. Bunun da tam olarak nasıl olduğunu bilemeyeceğimiz gerçeği bir yana özellikle çocuklara dua eğitimi vereceğimiz zaman onlara söylediğimiz ilk şey Allah senin bütün dualarını kabul edecek şeklindeki sözlerdir. Bu duaya doğru bir bakış olmamakla birlikte çocukluğun getirdiği uçsuz bucaksız hayal kurabilme yeteneğinden dolayı çocuk ‘’anne babasının hiç onları bırakmaması, çok zengin olmaları, dünyanın en hızlı arabasına sahip olmaları’’ gibi isteklerde bulunmaktadır. Ancak anne babası vefat eden, hiç zengin olmayan, ve yüzü geçince titremeye başlayan orta kasa Broadway’a sahip olduklarında bu umutları yavaş yavaş sönmekte, dualarının kabul edilmesine kuşkuyla bakmaktadırlar. Daha sonra dua adet halini almakta, dışa vurulmayan ama gizli bir sezi olan ‘’nasıl olsa kabul edilmeyecek’’ şeklinde bir aktiviteye dönüşmektedir.

Bundan dolayı dua ederken her zaman bir karşılık içinde olmak ve bu şekilde öğretilmek kanaatimizce yanlıştır. Dua bir umuttur. Allah’ın onu nasıl ve ne şekilde değerlendireceği bilinemeyen ve bilinemeyecek olan bir umuttur. Dua aynı zamanda aczini itiraf olduğu içinde rahatlamadır. Yalnızca şükretmek, günahlarını dökmek, konuşmak bile bir duadır. Bundan dolayı duanın yeri, zamanı, şekli de yoktur. Dua aciz ve sonlu olan kulun, sonsuz ve en kudretli olan ile kurduğu bir köprüdür.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,368TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Popüler İçerikler

Bedel Ödemek

Kul Hakkı Hak Tavrı

Vücud

Son Yorumlar

Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Rukiyeidil yorumladı Bedel Ödemek
Ayfer hasar yorumladı İnsan Derler Nedir Bildin mi Sen
Habibe erdem yorumladı Bedel Ödemek
Süreyya Sakik yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Melike sezan yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Emine B. yorumladı Bedel Ödemek
Rukiye idil aktaş yorumladı İnsan Derler Nedir Bildin mi Sen
Derya solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ERDAL ÖZAYDIN yorumladı Ah O Eski Ramazanlar
Mücahide yorumladı Kul Rabbini Bilecek mi
nisanur yorumladı Kadın
Güneş Yüksel yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Mushab yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Emine B. yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Rukiye idil yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmü Gülsüm Solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Şahin yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Habibe erdem yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
mehmetaluc yorumladı Deprem
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Süheyla Durna yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ahmet Solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Esra Göçmen yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Kadriyle yılmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Şahin erdem yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Rukiyeidil yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Güneş yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Habibe erdem yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Amine yorumladı Kadın
Serdal Akçay yorumladı İslam Birliği ve Ümmet Gençleri
Metin Yıldırım yorumladı Gönlünü Kirletme
İremsu Ş yorumladı Gerçekten de Dinde Zorlama Yok mu
İdil İdil yorumladı Hem Âfâkta Hem Enfüste
Onur yorumladı Rızkın Şifreleri
Fırat yorumladı Bir Dünya Uğruna
Mehmet Nuri YAZICI yorumladı Ademoğlunda Olması Gereken Artı Uçlar
İnci Özmen yorumladı Merhamet
Zahide küçük yorumladı Merhamet
Mehmet Nuri YAZICI yorumladı Çocukların Tanrısı
mehmetaluc yorumladı Fevkalbeşer
ismet yorumladı Çocukların Tanrısı
Pınar yorumladı Göz Toprağa Bakar
Erdal ÖZAYDIN yorumladı Adına Nefs Dedik
ESMA CAN YORGUN yorumladı Mübarek Aylar
Zehra yorumladı Binbir Düşünce