15 C
Bursa
28 Mart 2024 Perşembe
spot_img
Ana SayfaToplum - YaşamEngelsiz Gönül Coğrafyası

Engelsiz Gönül Coğrafyası

Toplumumuzda engellilik tabiri bazı gruplar tarafından çok farklı bir bakış açısıyla görülürken, farklı kesimler tarafından olumlu ya da olumsuz olmak suretiyle bin bir türlü görüş ve bakış açıları mevcuttur. Engellilik realitesi asıl itibariyle hayatımızın tam ortasında durması gerekirken toplum olarak maalesef hiç aklımıza gelmemektedir. Çünkü o engellilik halini kendimize bir türlü yakıştıramayıp hâlâ engelliliğin de doğal bir süreç olduğunun farkına varamıyoruz.

Hâlbuki Allah biz kullarını engellilik yada sağlamlık gibi kategorilere sokmamıştır. Allah’ın biz kullarından isteği yegâne şey, kendisine iman edip ona karşı hiçbir şeyi ortak koşmamamızdır. Beni bilin, beni tanıyın, ben sizin için yer ve gök arasındaki tüm güzellikleri var ettim. Sizin hizmetinize sundum diyen Rabbimizin elbette bunca güzelliğe karşı bizleri bir imtihandan geçirmeyeceği düşünülemezdi değil mi. Biz ki insanoğlu dahi her durumda başkalarını sınava tabi tutarken bizleri yoktan var eden Allah’ımızın biz kullarını nasıl sınava sokmaz değil mi. Hiç tasavvuru mümkün müdür…

En güzel bir şekilde yaratılan insanoğlu bazen beden sağlığıyla, bazen zihin sağlığıyla, bazen zenginliğiyle bazen de fakirliğiyle çeşitlilik arz eden imtihan türleriyle sınanır. Her durumda sabır ve teslimiyet gösterip sınava güzel cevaplar sunabilirsek hayat denilen adaletin sadece gölgede kaldığı bu fani dünyada her durumda galip ve kazanmış olan biz oluruz. Lakin sabredemeyip her durumun ve şartta isyana yeltenirsek işte o vakit kaybedenlerden oluruz.

Engelliliği sadece sağlık açısından düşünmek aslında yanlış olur. Asıl engellilik, hoşgörüsüzlük, sevgisizlik, empati yapmada eksiklik vs.. bu gibi değerlerin olmadığı bir ortamda kişilik ve karakter olarak engelimiz var ise işte o zaman şifaya daha çok muhtaç oluyoruz demektir. Hâlbuki ümit ve umut denilen kavramları engel denilen sahte kavramın önüne geçirebildiğimiz zaman, her şey daha olumlu her şey daha verimli olacaktır. Hayal kurmaktan hatta o hayalleri filiz misali yeşermesinden asla vazgeçirmeyecek duygularımız böylece yok olmayacaktır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki; “Müslüman, müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, haksızlık yapmaz, onu düşmana teslim etmez. Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.” (Buhârî, Mezâlim 3; Müslim, Birr 58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 38, 60;Tirmizî, Hudûd 3, Birr 19; İbni Mâce, Mukaddime 17) Hadis-i Şerif’inden yola çıkarak, bana balığın kendisini değil, bana balık tutmasını öğret yada göster mi misali engelli sahibi arkadaşlarımızı her konuda destek olup onlara ümid olabilmeyi bilmemiz elzemdir. Asıl ihtiyaç da budur zaten. Düşünsenize gözleriniz görmüyor lakin aklınız, gönlünüz derya deniz. Sadece bu imtihan dünyasında bu vesile bile şükür sebebi olamaz mı hakiki manada görebilen insanlar için. Bir ortopedik engelli olan Muaz b. Cebel Yemen’e Vali, yada Resul-i Ekrem Medine dışına çıktığında yerine vekil olarak bıraktığı Abdullah b. Ümmü Mektum gibi olabilir miyiz. Tabii ki olabiliriz. Yeteri kadar teslimiyet, gayret ve sabır olduktan sonra elimizden neler geldiğine inanamayacaksınız…

Birgün şu sağlam bedenimizin herhangi bir yerine hafif bir engel geldiğinde hâlâ engelli arkadaşlarımızın haliyle hallenemiyorsak işte o zaman asıl engelli bizim anlayışımız olacaktır…

Vesselam…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,338TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Yeni İçerikler

Son Yorumlar

ummugulsumsolmaz6565@gmail.com yorumladı İnsan ve Mana
Ümmü Gülsüm Solmaz yorumladı İnsan ve Mana
Süheyla Durna yorumladı İnsan ve Mana
Rukiye yorumladı İnsan ve Mana