19 C
Bursa
30 Nisan 2024 Salı
spot_img
Ana SayfaMübarek Günler & GecelerRamazan'ın Gölgesinde Kadir Gecesini Yaşamak

Ramazan’ın Gölgesinde Kadir Gecesini Yaşamak

“1.Doğrusu Biz, onu (Kuran’ı) Kadr gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? 3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. 4. O gece Rablerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner. 5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kadir Suresi, 1-5).

Saygıdeğer Okuyucularım,

Ramazan ayının son on gününe teşrif ediyoruz. Rabbimiz, rahmetinden dolayı kullarına bazı ganimetler değerinde fırsatlar tanımıştır. Bu ilahi fırsatları kollayan ve değerlendiren bir Müslüman, herhangi bir ticarette malını ya da sermayesini değerlendiren kimseye benzer ki, sonunda kazançlı çıkar. Bu önemli fırsatı değerlendirmesini beceremeyenler ellerindeki fırsatları kaçıran kimselerdir ki, işin sonunda kaybeden onlar olur.

Ramazan ayını değerlendirenler Allah’a hakkıyla kulluk edip oruç tutanlardır. Rabbimiz, Ramazan ayının içinde bulunduğumuz son on günlerinde o, kullarını Cehennem azabından azat edecektir. Ancak Ramazan ayını ihya edememiş/etmemiş onun kadrini ve kıymetini idrak edememiş/etmemiş gafillere de bir kadir gecesi ihsan etmektedir.

Kadir gecesi, nasıl bir gecedir ki hakkında bir sure inmiştir? Bu gecenin fazileti nedir? Hz. Peygamber bu geceyi nasıl ihya ederdi? Kadir gecesi niye gizli tutulmuştur? Bu gecenin alametleri nelerdir? Bu geceyi yakalayan bir Müslümanın Ramazan’ın gölgesinde onu nasıl yaşaması gerekir? İşte bu sorular zihnimizi kurcalamaktadır. Eğer zihnimiz ve imanımız bu konuda herhangi bir hassasiyet göstermiyorsa o zaman kalbimizdeki imanı yoklamamız ve sorgulamamız gerekir.

Az önce sorulan soruların cevabını öğrenmek isteyen her Müslümanın, sunacağımız bilgileri öğrenip uygulaması yeterli olacaktır.

1- Cenâb-ı Hak Kur’an-ı Kerimde Bu Geceyi Nasıl Anlatmaktadır?

” حم، والكتاب المبين، إنا أنزلناه في ليلة مباركة إنا كنا منذرين، فيها يفرق كل امر حكيم، أمرا من عندنا إنا كنا مرسلين، رحمة من ربك، إنه هو السميع العليم”.

1.“Hâmîm, 2. Gerçekleri açıklayan bu apaçık kitaba yemin olsun! 3. Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. 4. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız. 5. Katımızdan bir emirle her hikmetli işe o gecede hükmedilir. 6. Çünkü biz, Rabbinin bir rahmeti olarak peygamberler göndermekteyiz. O işitendir, bilendir”.[1]

Bu mübarek geceden maksadın kadir gecesi olduğu kadir suresinde anlatılmaktadır.

“إنا أنزلناه في ليلة القدر، وما أدراك ما ليلة القدر، ليلة القدر خير من ألف شهر، تنزل الملائكة والروح فيها باذن ربهم من كل أمر سلام، حتى مطلع الفجر”.

“1.Doğrusu Biz, onu (Kuran’ı) Kadir gecesinde indirdik. 2. Kadir gecesinin ne olduğunu bilir misin sen? 3. Kadir (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır. 4. O gece Rablerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner. 5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”.[2]

2- Kadir Gecesini İhya Etmenin Fazileti Nedir?

Bu gecenin ihya edilmesine azami derecede teşvik eden hadisler gelmiştir.

” من قام ليلة القدر إيمانا واحتسابا غفر له ما تقدم من ذنبه”.

Kim Kadir gecesinin faziletine iman ederek, sevabını da Allah’tan umarak ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır”.[3]

Ebû Bekre’den rivayetle Nebi (s.a.v), kadir gecenin ihya edilmesi için Ramazan ayının son 10 günlerinde aranmasını teşvik etmiş ve şöyle demiştir:

عن أبي بكرة عن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ” التمسوها في العشر الأواخر في الوتر منه”.

“O geceyi Ramazan’ın son 10 gecelerinin tek sayılı olan gecelerinde arayınız”.[4]

Hadiste ihya edilmesi tavsiye edilen ve kastedilen tek sayılı geceler; 21. 23. 25. 27. 29. geceleridir. Özellikle 27. gecenin kadir gecesi olma ihtimali yüksek olduğundan dolayı hakkında çok fazla rivayet bulunmaktadır.

3- Peygamber (s.a.v.) Kadir Gecesini Nasıl İhya Ederdi?

Allah’ın sevgili kulu olan Allah Resulü’nün (s.a.v.), gelmiş ve geçmiş günahları bağışlandığı halde, bu geceyi ihya etmiş ve ümmetine örnek olmuştur. Hz. Aişe validemiz Hz. Peygamber’in Ramazan’ın son 10 gecesindeki ibadetini şöyle anlatır:

عن عائشة رضي الله عنها قالت: ” كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يجتهد في العشر الأواخر ما لا يجتهد في غيره”.

 “Allah Resulü (s.a.v.) Ramazan’ın son 10 gününü ihya etmesinde gösterdiği gayret, diğer zamanlardaki gayretinden daha fazladır”.[5] Diğer bir rivayet ise şöyledir;

عن عائشة رضي الله عنها قالت: ” كان النبي صلى الله عليه وسلم إذا دخل العشر أحيا الليل وأيقظ أهله وشد المئز”.   

“Nebi (s.a.v) Ramazan ayının son 10 günü girdiğinde, geceleri ibadetle geçirerek ihya eder, ailesini kaldırır ve hanımlarından uzak durur”. [6]

Dolayısıyla bu geceyi ihya etmek için her Müslüman ev halkı seferber olmalıdır. Bu seferberliği Müslümanların 4. Halifesi olan Hz. Ali’de görürüz:

” عن علي رضي الله عنه، يوقظ أهله في العشر الأواخر في شهر رمضان وكل صغير وكبير مطيق الصلاة”.

“Ali (r.a.), Ramazan ayının son 10 günlerinde ailesini ve hanede büyük ve küçük namaza takat getiren herkesi ibadete kaldırırdı”.[7]

Belirttiğimiz bu hadislerden Hz. Peygamber ve Sahabesinden olan Hz. Ali’nin yanında zikretmediğimiz birçok Sahabî, Ramazan’ın son 10 günündeki gayreti bin aydan daha hayırlı ve faziletli olan kadir gecesini ihya etmek için yoğun çaba gösterdikleri anlaşılmaktadır.

4- Kadir Gecesinin Gizli Kalmasının Hikmeti Nedir?

Bu gecenin gizli kalması ilahi hikmete mebnidir. Cuma günü duanın kabul olunduğu vaktiyle ismi azam duasının gizli kalması gibi. Kıyamet gününün gizli kalmasında da birçok hikmetler yatmaktadır. Kadir gecesinin gizli kalmasının hikmetine gelince, Müminler o geceye ulaşmak için çaba göstersinler, ibadetlerinde rağbet etsinler, bu manevi fırsatı yakalamak için yarışsınlar diye Rabbimiz kadir gecesinin vaktini gizli tutmuştur.

5- Kadir Gecesinin Alametleri Nelerdir?

Kadir gecesinin bir takım alamet ve işaretleri hadislerde anlatılmıştır. O gecede gök parlak, ay ve yıldızlar açık ve seçik olarak görünür. Sabah vakti, fecrin doğması da aynı şekilde net, açık ve seçik, ayan ve beyandır. O gece sakindir, hava soğuk ya da sıcak değildir, bunları ortası, yani mutedil bir gecedir. Sabahleyin güneş tam yuvarlaktır, ışınları da yakıcı değildir.

6- Kadir Gecesi Nasıl İhya Edilir?

İman etmiş hangi Mümin olursa olsun, şayet bu geceye ulaşırsa kırılmış bir kalple ve samimi bir gönülle Rabbine;

“اللهم إنك عفو كريم، تحب العوف فاعف عني”.

“Allah’ım, Sen Bağışlayansın, cömertsin, bağışlamayı seversin, beni bağışla”.[8] duasıyla yalvarsın ve yakarsın…

Bununla birlikte, teravih namazlarını camide kılıp eve döndüğümüzde nafile ibadetleri çoğaltalım, yani kendimizi namazla, Kur’an tilavetiyle, tesbîh, tahmîd, tehlîl, tekbîr, istiğfâr, salavât-ı şerîfe gibi amellerimizle kadir gecesini ihya edelim. Kendimiz ve ailemiz, yakınlarımız ve sevdiklerimiz için, özellikle Gazze’deki Müslümanların kurtuluşu ve dünyanın çeşitli yerlerinde zulüm gören ümmeti Muhammed için çokça dua edelim.

Unutmayalım ki, yapacağımız bu güzel ameller, kadir gecesinin ihya edildiği geceye denk düşer ve bin aydan daha hayırlı olan o gecenin ihya edilmesine muvaffak olursak, aldığımız ecir ve sevap, 83 yıl dört ayın ecir ve sevabına tekabül edecektir ki, söz konusu amellerimiz böylelikle bir ömüre bedel olarak sevap hanemize yazılacaktır inşallah.

Cenâb-ı Hak cümlemizi bu geceyi yakalayıp ihya eden, amel ve duaları makbul olan kullarından eylesin. Bilerek ve bilmeyerek işlediğimiz büyük ve küçük günahlarımızı bağışlasın.

Kıymet ve değeri Allah katında çok yüksek olan bu gecenin maddi ve manevi birçok hayırlara vesile olması dileğiyle.


[1] Duhân Suresi, 1-6.
[2] Kadir Suresi, 1-5.
[3] Sahîh-i Buhârî; Sahîh-i Müslim, Ebû Hüreyre’den rivayetle…
[4] Hâkim en-Nisâburî, el-Müstedrek, Ebu Bekre’den rivayetle…
[5] Sahîh-i Müslim, Hz. Aişe’den rivayetle…
[6] Sahîh-i Buhârî; Sahîh-i Müslim, Hz. Aişe’den rivayetle…
[7] Sünenü’t-Tirmizî; Mu’cemu’t-Taberânî; Müsned Ebî Ya’lâ, Hz. Ali’den rivayetle…
[8] Sahîh-i Buhârî, Hz. Aişe’den rivayetle…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,338TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Yeni İçerikler

Son Yorumlar

Nisa yorumladı Karınca Kararınca
ummugulsumsolmaz6565@gmail.com yorumladı İnsan ve Mana
Ümmü Gülsüm Solmaz yorumladı İnsan ve Mana
Süheyla Durna yorumladı İnsan ve Mana
Rukiye yorumladı İnsan ve Mana