29 C
Bursa
24 Eylül 2023 Pazar
spot_img
Ana SayfaFıkıhNamazda Saf, Secde ve Rüku Adabı

Namazda Saf, Secde ve Rüku Adabı

Namaz Allah’ın en sevdiği ibadettir. Nitekim Peygamberimiz’e (s.a.v.) sormuşlar:

“İmandan sonra Allah’a en sevgili gelen ibadet hangisidir?” Buyurmuşlar ki; “Vaktinde kılınan namazdır.”

Namaz farz ibadetler içerisinde en önde gelir. Kıyamet günü kullar hesaba çekilirken imandan sonra namaz sorulacaktır. Efendimizin (s.a.v.) buyurduğuna göre namazı iyi gelenin diğer hesapları kolaylaşacak, namazı eksik ve kusurlu olanın diğer hesapları da zorlaşacaktır. Allah indinde bu kadar önemli olan namazın bazı incelikleri ve edepleri vardır. Namazın saf, secde ve rüku edeplerinden bazıları şunlardır.

Namazda Saf Tutmak

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) saf tutarken boşlukları doldurmayı ve safı düz tutmayı emir buyururlardı. Namaza başlamadan önce safları kontrol eder, mübarek elleriyle bir asker ordusunu düzenler gibi safları düzenler, eğri olmamasını isterlerdi. Aradaki boşlukların ön saftan başlayarak doldurulmasını emir buyururlardı. Riyazu’s Salihîn hadis kitabında geçtiğine göre Sahabelerden Ebu Mesud Ukbe bir Amr el Bedri (radiyallahu anh) diyor ki; “Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem namazda omuzlarımızı bir hizaya getirir ve: Düz durun; eğri durmayın sonra kalpleriniz de eğrilir. Aklını başını almış olanlar bana yakın dursunlar sonra da sırasıyla ona yakın olanlar dursunlar derdi.” Müslim rivayet etmiştir.

Namazda Secde ve Rükû

Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Siz rüku ve secdelerinizi tamam yapınız. Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki ben sizi rükû ve secde ettiğiniz vakit arkamdan görüyorum.” buyurdu. Namazda rükû ve secdeyi tam yapmak önemli bir husustur. Özellikle rükûdan doğrulunca ve iki secde arasındaki itmi’nan diye tabir edilen duruş önemlidir. İtmi’nan dinlenmek ve rahatlık hali demektir. Rükûdan ve birinci secdeden sonra acele etmeyip bir miktar sakinlikten sonra secdeye gidilir. Bu şekilde yapmak rüku ve secdenin tamamı sayılmaktadır. Bu itmi’nan süresi yani rükudan sonraki ve birinci secdeden sonraki duruş en azından üç “Sübhane Rabbiyel azîm” diyecek kadar olmalıdır. Mehmed Zahid Kotku (rahmetullahi aleyh) Hadislerle Nasihatler adlı kitabının birinci cildinin 112. sayfasında bu konuya özel bir yer ayırmış, itmi’nan duruşunun vacip derecesinde bir sünnet olduğunu söylemiştir. “Her ne kadar sünnet deseler de vacip kuvvetinde bir sünnettir diyenler var.” demiştir. Gene aynı kitapta iki secde arasındaki bu itmi’nan duruşunda okunan duayı, secdede okunan duayı, rükûda okunan duayı ve rükudan doğrulunca okunan duayı zikretmiş.

Rükû duası şöyledir: “Allahümme leke rake’tü ve leke haşe’tü ve bike ēmentü ve leke eslemtü ve aleyke tevekkeltü ente rabbî haşea sem’î ve besarî ve lâhmî ve azmî vemestegallet bihî gademî lillēhi rabbil âlemîn.”

Rükudan doğrulunca okunacak dua: “Semiallahü limen hamideh Rabbenâ lekel hamdü mil’essemeveti ve mil’el êrdı ve mil e mē şi’te min şey in bâ’dü ehleśśenēi ve’l mecdi ehaggu mē gâlel bâ’dü ve küllünē leke abdün lâ mēnia limâ â’taytû ve lē mü’tıye limâ menâ’te ve lâ yenfeu želceddi minke’l ceddü.”

İki secde arasında okunan dua şöyledir: “Allahümmağfirlî vêrhamnî vecbürnî verzügnî ve âfinî vehdinî vâ’fû annî.”

Secdedeki dua ise şöyledir: “Allahümme leke secedtü ve bike ēmentü ve leke eslemtü secede vechiye lillezî halegahû fesavverahû ve şegga sem’ahû ve besarahû tebērakellahü âhsenül hâligîn.”

Mehmed Zahid Kotku bu duaların Türkçesini yazmamış. Bununla ilgili olarak da şunları söylemiş. “Ve bu duaları muhakkak ezberle. Türkçesini yazsa idin daha iyi olurdu diye itiraz etme. Hak sözü, Peygamber sözü olduğu gibi söylenir.Sen de onlara çalış, manalarını kendin öğren ve başkalarına da öğret!” demiş. Çünkü namaz içindeki dualar da Arapça haliyle okunur.

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SOSYAL MEDYA

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
4,335TakipçilerTakip Et
- Reklam -spot_img

Popüler İçerikler

Duanız Olmasa

Garip Bir Kızın Duası

Kadın

Son Yorumlar

Ümmügülsüm yorumladı Duanız Olmasa
Süreyya Sakik yorumladı Duanız Olmasa
Gürkan Güvenç yorumladı Hoşgörü Üzerine
Bahri yorumladı Hoşgörü Üzerine
Zübeyde Asya yorumladı Medh-i Nebi
Zübeyde Demir yorumladı Âlem-i Rü’yâ
Gaffar_cey yorumladı Evrensel Kanayan Yaramız Göç
Aslı yorumladı İslam Görünmek İster
Zeynep sarıyıldız yorumladı İslam Görünmek İster
Serhan karaca yorumladı Mütevahhid’in Toplumsal Yansımaları
ERDAL ÖZAYDIN yorumladı Âlem-i Rü’yâ
Zeynep sarıyıldız yorumladı Kurban Ola
aGc yorumladı Şükranla Yaşamak
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Rukiyeidil yorumladı Bedel Ödemek
Ayfer hasar yorumladı İnsan Derler Nedir Bildin mi Sen
Habibe erdem yorumladı Bedel Ödemek
Süreyya Sakik yorumladı Bedel Ödemek
Ümmü Gülsüm yorumladı Bedel Ödemek
Melike sezan yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Emine B. yorumladı Bedel Ödemek
Rukiye idil aktaş yorumladı İnsan Derler Nedir Bildin mi Sen
Derya solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ERDAL ÖZAYDIN yorumladı Ah O Eski Ramazanlar
Mücahide yorumladı Kul Rabbini Bilecek mi
nisanur yorumladı Kadın
Güneş Yüksel yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Mushab yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Emine B. yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Rukiye idil yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Ümmü Gülsüm Solmaz yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Şahin yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
Habibe erdem yorumladı Muhammed (s.a.v.) Üzülmesin
mehmetaluc yorumladı Deprem
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Süheyla Durna yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ahmet Solmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Esra Göçmen yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Kadriyle yılmaz yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Şahin erdem yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Ümmügülsüm yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Rukiyeidil yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Güneş yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Habibe erdem yorumladı Lütfun da Hoş Kahrın da
Amine yorumladı Kadın
Serdal Akçay yorumladı İslam Birliği ve Ümmet Gençleri
Metin Yıldırım yorumladı Gönlünü Kirletme
İremsu Ş yorumladı Gerçekten de Dinde Zorlama Yok mu
İdil İdil yorumladı Hem Âfâkta Hem Enfüste
Onur yorumladı Rızkın Şifreleri
Fırat yorumladı Bir Dünya Uğruna
Mehmet Nuri YAZICI yorumladı Ademoğlunda Olması Gereken Artı Uçlar
İnci Özmen yorumladı Merhamet
Zahide küçük yorumladı Merhamet
Mehmet Nuri YAZICI yorumladı Çocukların Tanrısı
mehmetaluc yorumladı Fevkalbeşer
ismet yorumladı Çocukların Tanrısı
Pınar yorumladı Göz Toprağa Bakar
Erdal ÖZAYDIN yorumladı Adına Nefs Dedik
ESMA CAN YORGUN yorumladı Mübarek Aylar
Zehra yorumladı Binbir Düşünce